Net zoals medische behandelingen niet altijd helpen, werkt psychotherapie niet voor iedereen. Sommige mensen voelen zich nadien zelfs een stuk slechter dan voorheen. Therapeuten pakken het soms verkeerd aan of gaan ronduit in de fout.
Read moreEr is van alles aan te merken op de diagnose ADHD. Maar wie wil het horen?
Al jaren stijgt het aantal mensen met de diagnose ADHD gestaag, net als het gebruik van ADHD-medicijnen als Ritalin. Tegelijk is het nog altijd maar de vraag of de aandachtsstoornis iets ‘in de hersenen’ is. En waarschuwen critici ervoor dat dat ‘stoornisdenken’ – en de bijbehorende pillen – meer kwaad dan goed doen.
Lees hier het stuk wat ik schreef voor De Correspondent over deze kwestie.
AI en psychologie - wat gaat er gebeuren?
De ontwikkelingen binnen artificiële intelligentie gaan razendsnel. Ook binnen psychotherapieën zullen toepassingen op basis van AI plaatsvinden. Er zijn al interessante mogelijkheden, al kan het bij de meeste nog wel even duren voordat ze daadwerkelijk worden gebruikt.
Read moreNiet de slimste, maar de aardigste. Hoe belangrijk is certificering voor therapeuten?
Vanaf januari 2024 moeten basispsychologen in Nederland meer kennis kunnen aantonen om nog te mogen werken. Nochtans maakt meer kennis je geen betere therapeut. In de praktijk geeft een goede relatie met de cliënt de doorslag. Waarom zijn er dan zoveel theoretische eisen voor Nederlandse en Belgische psychologen?
Lees hier het hele artikel!
Gewonde genezers
Elke psycholoog heeft zelf psychische problemen, zo klinkt het cliché. Jongeren kiezen voor de studie psychologie omdat ze met hun eigen shit willen dealen. Daar zit een grond van waarheid in, blijkt. En dat heeft voor- en nadelen voor cliënten.
Read moreKun je genezen van dwang?
Eén op de tien mensen geneest helemaal van dwang. Dat aantal is te laag, vindt Erwin Roebroeks, die zelf leed onder extreme dwang. Hij is zelf het levende bewijs dat het anders kan.
Read moreDe verdeelde psychologie
Ruim honderd jaar geleden droomde de beroemde Zwitserse psychiater Carl Jung van één allesomvattende psychologische theorie: één wetenschappelijk bouwwerk waarbinnen alles verklaard en begrepen kon worden. De psychologie is als wetenschap nu zo’n 130 jaar oud, maar van de door Jung gedroomde eenheid is nog geen sprake. Sterker nog, de psychologische wetenschap is in de afgelopen eeuw steeds verdeelder geraakt, en er hoewel er veel kennis is ontwikkeld is de psychologie zeker niet eenduidiger geworden. Worden psychologen het ooit eens?
Read moreWat je seksleven over jou vertelt
Gefnuikte seksuele driften veroorzaken psychische problemen, wist Sigmund Freud al. Wat blijft er over van zijn theorieën? Hoe sterk is het verband tussen seks en persoonlijkheid(sstoornissen)?
Read moreEen positieve geest geneest
Wie ziek wordt, mag vooral zijn optimisme niet verliezen. Want, een goed gemoed en het geloof in beterschap helpen je te genezen. Hoeveel waarheid zit er in die populaire aannames?
Read moreDe eeuw van Peter Pan
Mannen blijven vaak kinderen, luidt het cliché. Maar is het waar? Worden mannen tegenwoordig inderdaad later volwassen dan vrouwen?
Read more